Jubeljaar


De stichting BABEL is al maanden druk doende mijn jubeljaar voor te bereiden en vorm te geven: een ongekende luxe!  Ik ben er werkelijk heel erg gelukkig mee. De opening van dit festival is op vrijdag 4 september in de Grote- of Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk van Breda, en het slotconcert is op zondag 8 november, eveneens in de Grote Kerk van Breda. De informatie vindt u uitgebreid op de speciale jubileum-site.
 
Als een apart onderdeel van deze gebeurtenissen komen er in de loop van dit jaar verschillende nieuwe CD's uit die betrekking hebben op mijn werk als componist en als dirigent van het kamerkoor Cappella Breda. Het is het koor dat ik in 1976 oprichtte en waarmee ik gedurende meer dan dertig jaar vele gedroomde programma's mocht uitvoeren. Cappella Breda is al vele  jaren een belangrijk en zeer inspirerend "instrument" voor mij.
 
Wat betreft mijn eigen werk komt de CD "La Melodie Passagere'' in september 2009 op de markt met het label QUINTONE.
Er zijn vier composities van mij opgenomen: mijn derde strijkkwartet [2007/8], de Cantique de Pascal [2004] voor koor en harmonium, de Cantique de Simeon [1995] voor zes zangers en La Melodie Passagere [1991, revisie door Marijn Simons, 1997] voor vioolsolo. Daarnaast zijn er vier Choralpreludes toegevoegd van JS Bach, [Orgelbüchlein], in een zetting voor strijkkwartet.
De uitvoerenden zijn fantastische en gedreven musici waarmee ik al jarenlang bevriend ben en waarvoor ik in de meeste gevallen deze stukken heb geschreven. Voor informatie over de musici, labels etc: zie de aangegeven sites en links.
 
Na herhaald en veelvuldig verzoek uit het orgelcircuit is er een heruitgave voorzien van al mijn orgelwerken, destijds opgenomen door Jos van der Kooy op twee beroemde orgels van ons land: het Müller-orgel in de Bavo-Haarlem en het Schnittger-orgel in de Grote Kerk van Zwolle. Daarnaast zijn verschillende nieuwe opnamen gemaakt o.a. van het harmoniumstuk Archipel VII en van het titelwerk PERFLA! voor panfluit en orgel. [Bavo]
Deze dubbel-CD komt in de loop van het jaar 2009 op de markt op het label DMP-records.
 
Met Cappella Breda maakte ik prachtige, nieuwe opnamen van twee Requiem-composities. Het betreft de dodenmissen van Antonio Lotti en van Heinrich von Biber. Twee barokcomponisten wier naam en faam voor zichzelf spreken. Deze opnamen zijn gemaakt in het kader van de serie concerten die Cappella Breda jaarlijks verzorgt in Breda: Palmzondag in Ginneken. In 2011 beleeft deze succesvolle serie haar tienjarig bestaan.
 
Tenslotte wordt de CD van Herman Hollanders [ca. 1637 ] heruitgegeven. [Opname/uitgave CD in 1992]  Cappella Breda verzorgde met deze CD een soort anthologie van het werk van deze interessante, vroeg-zeventiende-eeuwse [Bredase]  kapelmeester en componist. Niet eerder was het werk van deze componist zo breeduit onder de aandacht gebracht en op CD gedocumenteerd. Herman Hollanders werkte begin 17e eeuw als zangmeester aan de Grote- of OLV-Kerk van Breda. Het werk van Hollanders vormt een prachtige schakel tussen de [oude] renaissance polyfonie en de "moderne" stijl van de Italiaanse madrigalisten, waarvan Monteverdi de onbetwiste grootmeester is. Hollanders noemt zijn werk dan ook heel kenmerkend Concerti Ecclesiastici.
Op veler [o.a. Bredaas] verzoek wordt deze prachtige muziek weer op de markt gebracht.

 
www.josvanderkooy.com
www.quintone.nl
www.dmp-records.nl
www.cappellabreda.nl
www.vandingstee.com
www.mcn.nl
www.daanmanneke.nl
www.daanmanneke.nl/70jaar
www.studiumchorale.nl
www.grotekerkbreda.nl