Lovende Recencies CD - Grote Archipel

Verheugd kondig ik aan dat rond mijn 80ste verjaardag de cd Grote Archipel uitgekomen.
Klik op het plaatje voor meer informatie.
Grote Archipel


Op 13-12-19 verscheen in Trouw een prachtige recensie over de recent uitgebracht cd Grote Archipel (klik op de afbeelding om de pdf te lezen):

Trouw, 13-12-2019, Grote Archipel

Hieronder andere recent verschenen recensies over deze cd (klik op de titel om de recensie te lezen):

1) Manneke - Grote Archipel (CD): Gerard Scheltens, GA KZ november 2019
2) Daan Manneke - Grote Archipel (CD): FvdW, Volkskrant 22 november 2019
3) Grote Archipel - Daan Manneke (CD): Joep Stapel, NRC 28 november 2019
4) Grote Archipel - concert: Jeanette Vergouwen, PZC 11 november 2019

Concert in Splendor

Beste muziekvrienden,

Op 12 januari aanstaande is concertzaal Splendor in Amsterdam het podium voor een bijzonder concert rond componist Daan Manneke die onlangs zijn 80e verjaardag vierde.
Het concert vindt plaats om 15u. Klik hier voor meer informatie.
 
Wij voerden dit programma op 1 december al uit in Breda, in aanwezigheid van Daan Manneke zelf. Het plan ontstond in de zomer van 2018. Ik heb regelmatig met Daan Manneke mogen samenwerken en dat waren altijd bijzondere muzikale ervaringen. Toen mij gevraagd werd om na te denken over concertprogrammering in het kader van zijn 80e verjaardag, heb ik een programma samengesteld, dat nu, in licht gewijzigde vorm, ten uitvoer gaat.
 
Daarin staat de muziek van Daan Manneke natuurlijk centraal, en daarnaast klinken werken van zijn grote voorbeelden en leraren Olivier Messiaen en Ton de Leeuw, én van een van de door Daan Manneke opgeleide generatie componisten, Wilbert Bulsink.
 
NRC-Handelsblad schreef onder de titel “De bezwerende, grillige eilanden van Manneke” over diens recente compositie De grote archipel: “Bij Manneke overheersen tinkelende weidsheid, rust, verstilling. Zijn muziek is allesbehalve tam, maar na stekelige uitbarstingen volgt steeds weer de standvastige, louterende kalmte” (28 november 2019). Niets is minder waar, zo wordt ook in dit concert duidelijk.
 
Het programma geeft een mooi beeld van de breedte van Mannekes werk. De grote muzikale thema’s komen voorbij: de muzikale ‘blokken’, die als in een archipel naast en tegen elkaar aan zijn gezet in een deel uit 'De grote archipel' opgedragen aan en uitgevoerd door Jelena Bazova, de referenties aan oude(re) muziek, maar ook zoiets ongrijpbaars als spiritualiteit in muziek en de voor Manneke kenmerkende variatie in bezettingen. Zo klinkt het oorspronkelijk voor orgel geschreven, daarna door Manneke voor marimba solo en vervolgens voor een basinstrument en toetsinstrument bewerkte Gestures nu in de combinatie cello-marimba.
Ton de Leeuw, vaak de belangrijkste Nederlandse componist van de 20e eeuw genoemd, is vertegenwoordigd in drie liederen. Van Olivier Messiaen klinkt uit het onvergetelijke Quatuor pour la fin du temps de intense 'Louange à l’éternité de Jésus'. Wilbert Bulsink is vertegenwoordigd met zijn cello-solowerk Vision.
 
Jelena Bazova - piano
Yifan Du - marimba
Lucia van Vugt - sopraan
Joris van Haaften - cello
 
Ik hoop je te zien op 12 januari!
 
Hartelijke groet,
 
Joris van Haaften

Hemelse Muziek klinkt uit het dal (jubileumconcerten Daan Manneke 80)

Hemelse Muziek tot

Klik hier voor meer informatie over dit prachtige programma en het bestellen van kaarten.

FEESTAANBIEDING: Boek 'Daan Manneke, componist van de ruimte'

omslag-Daan-2
FEESTAANBIEDING: Boek nu verkrijgbaar voor €20,00 incl. verzendkosten (binnen Nederland)

Daan Manneke, componist van de ruimte, onder redactie van Gerard van der Leeuw en Wim Arts is een boek over een bijzonder mens die met zijn werk en met zijn persoon ver boven het gewone uitstijgt. Het bevat een verzameling artikelen van de hand van twaalf auteurs die, elk op hun eigen wijze, de betekenis van Daan Manneke voor de hedendaagse muziekcultuur in Nederland en Vlaanderen hebben beschreven.

“Wie Daan Manneke kent als componist, organist, dirigent, leraar, vriend, wordt getroffen door de gloed van zijn bezieldheid. Zijn doen en laten spiegelen zijn levensvisie. Voor hem bestaat er geen tegenstelling tussen spiritueel en materieel. Net als de soefi Inayat Khan vat hij materie op als het resultaat van vibraties van subtiel geluid, in een proces van condensatie van het spirituele.”
(Prof. Dr. Rokus de Groot) recensie in BN DeStem 29-8-2009

Bestellen: Mail de uitgeverij of bestel via bol.com

Voor de kunst - Crowdfunding

Daan Manneke 80 jaar!

Om bij dit heugelijke feit stil te staan, hebben Stichting Babel en Stichting Archipel de krachten gebundeld om met zoveel mogelijk mensen de 80ste verjaardag van Manneke te vieren. Zij dragen het werk van Manneke een warm hart toe en hopen dat velen door dit initiatief kunnen genieten van zijn prachtige composities. Middels crowdfunding proberen zij het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen.

Met deze actie willen zij o.a. de kosten dekken voor de honoraria van de uitvoerenden, de ontwikkeling van de website, de huur van locaties en de PR. Uw bijdrage maakt dus echt het verschil!

Kijk op www.voordekunst.nl!