CALEFAX speelt ArchipelVII/double in Het Verenigd Koninkrijk

CALEFAX-portret-zwartwit-fotograaf-DeenvanMeer
Mijn historie met het rietkwintet Calefax gaat terug naar de jaren ‘80: verschillende leden van het ensemble volgden mijn lessen analyse van de contemporaine muziek aan het Conservatorium van Amsterdam.
Uit die tijd stamt een flitsend arrangement van mijn compositie Gestures voor marimbasolo; (geschreven op verzoek van Peter Prommel) ook toen gearrangeerd door Raaf Hekkema!
Ik volg met grote aandacht het intussen wereldberoemde ensemble en mijn bewondering en fascinatie voor Calefax zijn gedurende al die jaren onverminderd.
Hun houding ten opzichte van de muziek(historie) is voorbeeldig: ijzingwekkend vakmanschap gepaard aan een quasi-roekeloze, flamboyante virtuositeit en eigenzinnigheid.
Een absoluut hoogtepunt vind ik persoonlijk hun recent op CD verschenen versie van Bachs Goldbergvariaties in Hekkema’s instrumentatie.  
Op mijn verzoek arrangeerde Raaf Hekkema mijn Archipel VII, een compositie voor harmonium uit 2002.
De harmoniumspeler Klaas Hoek speelt de oorspronkelijke versie op de CD Perfla! DMP-records, DVH 140127, 2009.
 
Over dit 'Archipel-concept' in één regel gezegd:
Verschillende (muzikale) eilanden - muzikale karakteristieken - die dicht bij elkaar liggen verschillen toch heel sterk van elkaar; na  ‘verloop van tijd ‘ ontstaat er (soms) een versmelting tussen bepaalde eilanden - een soort osmose -; andere eilanden verdwijnen en weer andere veranderen niet of nauwelijks.
Eén van die eilanden is in Archipel VII een citaat uit een harmoniumcompositie van César Franck: de Sortie in F.
Archipel VII/double is tevens een hommage aan César Franck, 1822-1890. De (muziek)letters van zijn naam zijn in de openingsmuziek als materiaal gebruikt: C E Es A [r] -  F [r] A [n] C [k]
De concerten worden gegeven in Cambridge, Ryedale en Buxton op resp 19, 22 en 23 juli.
Raadpleeg voor precieze gegevens de site van calefax of mijn site-agenda van de maand juli.
www.calefax.nl 
www.dmp-records.nl
www.daanmanneke.nl