AUBE bij de opening van het Internationele Orgelfestival, Haarlem

Orgel Bavo
Op  zaterdag 16 juli, 20.15u  zal tijdens de opening van het 51e Internationale Orgelfestival Haarlem een aantal werken van mij worden uitgevoerd.
 
Het betreft het orgelwerk Et in Tempore Vesperi erit Lux [1991], de Trois petites Symphonies pour Orgue 1967] in een bewerking voor accordeon en Aube voor vier koren en orgel [2016].
Dit laatste werk beleefde dit voorjaar - 2016 - zijn première in de grote zaal van het Amsterdamse concertgebouw. Het betreft een opdracht van de NTR-ZaterdagMatinee.
De compositie oogstte veel bijval van pers en publiek. [Uitvoerenden waren Het Groot Omroep Koor olv Marcus Creed en Leo van Doeselaar, orgel]
 
De uitvoering op 16 juli aanstaande vindt plaats in de Haarlemse Grote- of Sint Bavo Kerk en de uitvoerenden zijn voor deze gelegenheid het koor Consensus Vocalis olv Klaas Stok en [weer] de organist Leo van Doeselaar.
Het orgelwerk Trois petites Symphonies is bewerkt én wordt gespeeld door de jonge, virtuoze Nederlandse accordeonist Vincent van Amsterdam.
Aube – dageraad - op tekst van Arthur Rimbaud, is geschreven voor vier ruimtelijk opgestelde koren, een soort N-O-Z-W. Het stuk bestaat uit acht delen en elk deel ontwikkelt zich. Maar ook het geheel ontplooit zich tot een absoluut ‘tutte la forza’ in het voorlaatste deel.
 
De opname van dit concert zal op Radio 4 op zondag 24 juli, 20.15u worden uitgezonden in het Max-Avondconcert – maar het ruimtelijke ‘San Marco’- effect is pas te ervaren door erbij te zijn.
  
In het centrum van de stad Haarlem staat als een immens bolwerk de monumentale Grote- of Sint Bavo Kerk.
En in dit gebouw bevindt zich zoiets als een wereldwonder: het beroemde Christian Müller orgel. Toen dat instrument in 1738 gereed kwam, gold het als het grootste orgel ter wereld. De componisten Händel en Mozart bespeelden het instrument.
 
De stad Haarlem koestert en ‘bespeelt’ dit unieke wereld-erfgoed op een voorbeeldige manier. Allereerst  zijn er de wekelijkse orgelconcerten van onder meer de stadsorganist Jos van der Kooy.
Maar daarnaast vindt voor de 51e keer dit jaar, het befaamde tweejaarlijkse ‘Internationale Orgelfestival Haarlem’ plaats. Van 16 tot 30 juli zindert de stad van opwindende en grensverleggende gebeurtenissen voor en met orgel.  Het internationale festival heeft een wereldwijde uitstraling en wordt door vele kenners en liefhebbers bezocht.

Ik verheug me zeer op de komende ‘Haarlem’concerten en in het bijzonder op het openingsconcert. Veel meer kan een componist zich niet wensen!
Voor informatie over het festival, concerten, improvisatieconcours, masterclasses, kaarten etcetera zie:
 
www.orgelfestivalhaarlem.nl