TOPOS


Op de Internationale Koorbiennale wordt bij het openingsconcert op 24 juni, 20.00u, in de Grote-of Sint Bavokerk in Haarlem, mijn koorwerk TOPOS uitgevoerd. De uitvoerenden zijn het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Reinbert de Leeuw en Klaas Hoek, harmonium.
Ik ben buitengewoon gelukkig met deze uitvoering. Persoonlijk vind ik Topos een van mijn meest geslaagde stukken. De vier delen corresponderen met een levenscyclus, of met de perioden van een dag. De teksten zijn van Arthur Rimbaud, een van mijn lievelingsdichters: regelmatig heb ik voor mijn werk teksten van hem gebruikt.
De vier delen spelen zich op verschillende plaatsen van de kerk af. De tien zangers (4 sopranen, 2 alten, 2 tenoren en 2 bassen) nemen steeds een wisselende plaats in in de ruimte. Ook hun rollen zijn steeds anders: soms een éénstemmig tutti/koor, soms zijn er meerkorige "Cori Spezzati", dan weer tien solozangers of een solist tegenover een tutti.
De rol van het harmonium is ook een veelzijdige. Als klankkleur, als een soort basso/continuo, een bourdon of als een "instrumentaal" koor.
www.nederlandskamerkoor.nl
 
Later in het seizoen 2011/12 staat Topos gepland bij het Nederlands Kamerkoor en dan in samenwerking met het ensemble Calefax. Alweer een prachtig cadeau.
Ik hoop van harte jullie aan te treffen op de  "PLAATS" waar TOPOS gaat klinken.