Componeren achter de duinen


Componeren achter duinen en dijken is een tiendelige serie over componeren in Nederland. Uit zoveel kwaliteit kwantiteit en diversiteit is het niet eenvoudig om maar tien componisten te selecteren. Behalve voor kwaliteit kozen we voor een representatieve mix van verschillende generaties componisten, mannen en vrouwen van wie de roots soms buiten Nederland liggen.

De documentaires zijn geen componistenportretten, maar verslagen van de totstandkoming van een compositie. De componist wordt gevolgd vanaf het eerste idee tot de uitvoering van zijn compositie.

De website
www.radio4.nl/debedding biedt extra informatie over inspirerende plekken, het compositie-atelier, de naaste omgeving, grote voorbeelden, collega's en het contact met musici en media. Kortom, een verslag van de geboorte van muziek in het oog van de storm.

Componeren achter duinen en dijken wordt uitgezonden in het NTR-programma De Bedding, hét wekelijkse documentaireprogramma van Rado 4 met de focus op muziek.

Iedere zaterdag op Radio 4 van 23.00 tot 00.00.

Op zaterdag 19 maart 2011 in deze serie een documentaire over Daan Manneke.

Een kathedraal van klank door Aletta Becker.
"Daan Manneke (1939) is een veelzijdig musicus: organist, koordirigent, docent en componist van een groot oeuvre, waarvan de voltooiing nog lang niet in zicht is. Hij is gefascineerd door muziek van de 12e-eeuwse Notre-Dame School en de polyfonie uit de Renaissance. Zijn favorieten zijn Bach en Bruckner, Igor Stravinsky, Olivier Messiaen en Györgi Ligeti, Yannis Xenakis en altijd weer volksmuziek, waarvandaan ook. 'Al mijn muziek heeft met vocaliteit te maken: ademen, naderen en verdwijnen, verdichten en uiteenvallen en het belangrijkste begrip is RUIMTE.'
Alette Becker volgt Manneke bij het componeren van een nieuw werk voor orgel en drie koren in ruimtelijke opstelling, dat op 5 maart 2011 z'n première beleeft in de Utrechtse Domkerk."