Premiere SPATIUM in Sint Gertrudiskerk te Bergen op Zoom

Op zaterdag 3 september zal om 14.30u in de Sint-Gertrudiskerk van Bergen op Zoom, Grote Markt, mijn Spatium voor orgel worden uitgevoerd.
Het is de officiële première van dit werk, dat geschreven werd op verzoek en in opdracht van de Stichting Ibach-orgel te Bergen op Zoom. De uitvoering is in handen (en voeten) van de vaste organist van de Gertrudiskerk: Janno den Engelsman. 
De compositie is opgedragen aan Hans Smout, jarenlang de begeesterende “zangmeester" van de Lievevrouweparochie van Bergen op Zoom.
Spatium - ruimte - is een grootschalig werk dat uit zes delen bestaat.
De titels van verschillende delen zijn ontleend aan een tweetal motetten van Jacob Obrecht, die van 1479 tot 1484 als koorleider aan de Gertrudiskerk verbonden was.
Een bijkomstigheid: gedurende een aantal jaren - van 1959 tot 1964 - was ik als organist werkzaam aan deze Gertrudiskerk, toentertijd een Protestantse Gemeente. Ik bespeelde er het prachtige Del Haye-orgel (1771), dat tijdens de restauratie in 1972, bij een grote brand, verloren ging.
Het prachtige Ibach-orgel uit 1864 zal in grote en oorspronkelijke luister weer klinken.
Janno den Engelsman is een meester in zijn vak; behalve Spatium zal ook o.a. de Passacaglia van JS Bach klinken.
Ik verheug me bijzonder op deze dag en ik feliciteer de stichting, de parochie en de stad Bergen op Zoom van harte met dit prachtige en monumentale erfgoed.
 
www.brabantorgel.nl
www.janno.den.engelsman/antenna.nl
Hans Smout, hsmout@hetnet.nl 0164-241047
Secretaris Stichting Restauratie Ibach-orgel Bergen op Zoom: 0164-248198