Daan Manneke

Kapelmeester van de ruimteruimten van ruimten
ruimten van ruime tijden
laat ons ver en langzaam zijn

J.C. van Schagen, 1891-1985


Nieuws 2023

25 maart 2023: Meerdere uitvoeringen van 'Grote Archipel' Ralph van Raat (Bergen aan Zee) en Nadezda Filippova (Waalse kerk Amsterdam en Muziekpodium Zeeland)
Stacks Image 338
Stacks Image 340
Ralph van Raat over Grote Archipel voor piano:
'Daan Manneke is een lang bewezen grootmeester. Zijn Grote Archipel is zo'n werk van hem dat een belangrijke plaats zal innemen in de 21e eeuwse Nederlandse pianoliteratuur. Een met recht tijdloos werk, waarin de muziekgeschiedenis op een geheel eigen wijze verwerkt wordt, op een manier die alleen vandaag de dag geschreven had kunnen worden. Bovendien heeft het werk een thema dat nauw verweven is met de Nederlandse geschiedenis en de Nederlandse identiteit: de rol van water en de watersnoodramp; het verdrinken van het land, de herinneringen, nostalgie, het vertoeven op een plek, in een klank, in een gedachte, kortom het 'zijn'. Nederland moet trots zijn op deze componist en deze koesteren, en met hem, dit ontroerende werk.'

Locatie Bergen aan Zee, Ralph van Raat:
Concert: 25 maart 2023
Locatie: Loudelsweg 77, Bergen aan Zee
Aanvangstijden: 12:00, 14:00 en 16:00 uur
Meer informatie

Locatie Waalse Kerk Amsterdam, Nadezda Filippova:
Concert: 23 april 2023
Locatie: Walenpleintje 157-159, Amsterdam
Aanvangstijd: 15:15 uur
Meer informatie

Locatie Muziekpodium Zeeland, Nadezda Filippova:
Concert: 24 september 2023
Locatie: Sint Jacobskerk, Arnesteinweg 15 Middelburg
Aanvangstijd: 15:30
Meer informatie
25 maart 2023: Duinstreek kamermuziek festival 2023
Stacks Image 325
Ralph van Raat speelt op de vleugel van Simeon ten Holt en in het huisje waar hij tot zijn dood in 2012 heeft gewoond. ‘Atelier Simeon’ is de unieke kans om in het huisje van de componist in een intieme setting pianomuziek te beluisteren, gespeeld op de vleugel waarop zo veel muziek aan zijn handen en gedachten ontsproot.

“Eén van de mooiste grote cycli van de laatste vijftig zestig jaar”, zegt Ralph van Raat over het werk De Grote Archipel van de Zeeuwse componist Daan Manneke, dat hij zal spelen. Van Raat, misschien wel Nederlands belangrijkste promotor van de muziek van deze tijd, was al diverse malen te gast bij concerten van Kunstgetij en wist daarbij de bezoekers op het puntje van hun stoel te krijgen.

Concert: 25 maart 2023
Locatie: Loudelsweg 77, Bergen aan Zee
Aanvangstijden: 12:00, 14:00 en 16:00 uur.

Klik hier voor meer informatie en tickets
Download de flyer
26 maart 2023: Finissage concert Expositie ’20 jaar muziek en grafiek’, Kees Arntzen
Stacks Image 227
Expositie ’20 jaar muziek en grafiek’ in Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45 Amsterdam (tot maart 2023)

Concert:
Zondag 26 maart 17:00 uur: Stefan Blonk – hoorn, Marianne Preda – panfluit, Kees Arntzen – gitaar werken voor gitaar van J S Bach en Daan Manneke, uitvoering van grafische partituren van Kees Arntzen
Museum Het Schip, Oostzanerstraat 45

Klik hier voor meer informatie
14 februari 2023: De Componistenkamer - podcast VPRO
Stacks Image 294
Melchior Huurdeman (VPRO Vrije Geluiden) onderzoekt in de NPO Klassiek-podcastserie 'De componistenkamer' hoe de componist anno nu zijn werk doet. Met oa. componisten Jacob ter Veldhuis, Joep Franssens, Anthony Fiumara en Peter-Jan Wagemans.

Aflevering 14: Daan Manneke.
'In deze aflevering praat Melchior Huurdeman met de eminente componist Daan Manneke, over de Zeeuwse kleigrond, de vreugde van het zingen, het archipel concept en de muzikaliteit van een duif. 
 
De werkkamer van Daan Manneke is sinds de betrekking in 1971 niet heel erg veel veranderd. Vanuit zijn raam kijkt hij uit op een statige straat in Breda. Als hij een van de ramen op zondagmorgen opent kan hij de kerkklokken nog beter horen en wordt het weer een aparte dag. 
 
Daan Manneke werd 83 jaar geleden geboren in Kruiningen, hij is een Zeeuw. Van huis uit leerde hij dat zingen de meest basale manier is van muziek maken. Door de jaren veroverde Manneke een prominente plaats in het muziekleven, als musicus, pedagoog en componist. Hij kreeg een berg culturele onderscheidingen op zijn borst gespeld, voor zijn spirituele zoektocht naar het volmaakte.'
Luister de aflevering hier terug (NPO4)
13 januari 2023: TV- uitzending Andere Tijden NTR, 20:30 NPO 2
Stacks Image 284
Andere Tijden NTR maakt een documentaireserie 'Het water komt!'. Deze serie gaat over de Watersnoodramp van 1953. Deze serie zal op vier vrijdagen te zijn in de maand januari (2023).

Ik was 13 jaar toen ik die ramp meemaakte, een gebeurtenis die een levenslange indruk op mij heeft gemaakt. Ons gezin woonde in Kruiningen, Zandweg 10, Huize Jenny

Met grote betrokkenheid heb ik aan het TV-programma meegewerkt: interview en een piepklein orgelrecital, opgenomen in Kruiningen, in en om de Johanneskerk. Interviewer Winfried Bayens;  ‘mijn’ uitzending is op vrijdag 13 januari op NPO 2 om 20:30. Zie bovenstaand artikel voor meer informatie.

Meer informatie (NTR)
15 & 22 januari 2023: Cantus Fixus for Calefax (The Composing Performer, the Performing Composer)
Stacks Image 274
Stacks Image 276
In opdracht van het riet-ensemble Calefax [1985] schreef ik de compositie Cantus Fixus for CaleFax. Deze compositie zal op zondag 15 januari en zondag 22 januari uitgevoerd worden door Calefax & Rembrandt trio.
Zie agenda

Meer informatie (website CaleFax)

21 en 22 januari 2023: Jubileumconcert Kamerkoor Doulce Memoire/Double Manneke
Stacks Image 257
Doulce Memoire vierde vorig jaar zijn 50-jarig jubileum. Dit jubileumjaar wordt afgesloten met een concert op 21 en 22 januari 2023. Zie agenda

Meer informatie (Doulce Memoire)
4 februari 2023: Concert Het Zeeuws Vocaal Ensemble (in het kader van de Watersnood-herdenking)
Stacks Image 247
In het kader van de watersnood-herdenking wordt op zaterdag 4 februari een concert verzorgd door Het Zeeuws Vocaal Ensemble olv Patrick van der Linden en Annemieke IJzerman, harp.
Het concert vindt plaats in de Johanneskerk Kruiningen, met onder meer de uitvoering van mijn Psalmenrequiem voor dubbelkoor en harp (2004).

Meer informatie
Nieuws | Daan Manneke