Nieuw werk

Promenade, statues et la fille

sawwthomas013R2


Op uitnodiging van de Franse styliste Delphine Danhier maakte mijn zoon Thomas in de zomer 2020 een serie modefoto’s in Parijs.
Het model was zijn dochter en mijn kleindochter: Laurie, 9 jaar.
De foto’s die hij maakte, zijn gepubliceerd in het modetijdschrift SSAW onder de eindredactie van Chris Vidal.

Ik was ogenblikkelijk gefascineerd door deze foto’s.
De krachtige monumentaliteit, het rijke ‘palet’ van het zwart-wit, de soms groteske, speelse, chique of ad hoc-kleding, de heel verschillende ‘feilloze’ locaties en niet in het minst de authentieke, stoere en flamboyante uitstraling van het model.

Voor de twaalf foto’s maakte ik tien korte composities: muzikale notities voor piano, uiteenlopend van 40 seconden tot twee minuten.
Deze miniaturen zijn voor het merendeel afkomstig uit mijn oeuvre daterend van ca 1958 tot 2020. Het zijn composities die me dierbaar zijn en die ik met een kritisch oog en oor herzien heb en ingericht voor pianosolo. [Zo doen sommige oude[re] mensen dat: ze kijken terug naar het verleden met de kennis van nu.] Behalve als een suite/ordre zijn de deeltjes ook apart en in welke combinatie dan ook uitvoerbaar. De uitvoering gecombineerd met projectie van de foto’s heeft een bijzondere meerwaarde.
De partituur is uitgegeven bij Donemus met daarin opgenomen de twaalf ‘Parijse’ foto’s.
Klik hier om de partituur in te zien.
En klik hier om de partituur te bestellen.

De première vindt plaats op 13 juni 2021 in de Galerie Marzee te Nijmegen, door Ralph van Raat (zie ook Agenda).