Daan Manneke

Kapelmeester van de ruimteruimten van ruimten
ruimten van ruime tijden
laat ons ver en langzaam zijn

J.C. van Schagen, 1891-1985


Recensies

2020

11 september 2020: 'Recensie Manneke: O nostre Dieu et Seigneur amiale' - orgelnieuws.nl

Arjen van Kralingen
De cd is smaakvol (in stijl!) uitgegeven en is weer een volgende interessante productie van Diamond Line. Als je al een vijftien integrales van Bach, zeventien keer 'César Franck - Oeuvres pour Orgue' en 33 keer de Suite Gothique op geluidsdrager hebt, is een plaat met Manneke bijzonder welkom, en zeker in een uitvoering als die van Budding in Gorkum. Een prachtige eenheid: Manneke - Budding - Gorkum.
Lees de volledige recensie

8 augustus 2020: 'Enorm orkest of eenzame pianist' - Trouw

Peter van der Lint
Als scharnier in deze symmetrie fungeert 'Gedanken zu Bach', een fantasierijk stuk van tien minuten van Daan Manneke, dat hij speciaal schreef voor deze Goldberg-tournee en dat hij aan Minnaar opdroeg. Als er iemand is die op een eigengereide, eigentijdse en respectvolle manier tegen de heilige noten van Bach aan kan kruipen, dan is het Manneke wel. Wederom een heel geslaagd stuk van de Zeeuwse meester.
Stacks Image 90
Stacks Image 92

Juni 2020: 'Flamboyant en verrassend' - Orgelkunst

Een tweede portret van Daan Manneke

Kees Weggelaar
De componist Daan Manneke vierde op 7 november 2019 zijn 80ste verjaardag. Gedurende het gehele voorbije jaar vonden een groot aantal concerten, masterclasses en een symposium te zijner ere plaats. Ook werd hij een aantal malen door diverse kranten geïnterviewd en verscheen Manneke op tv bij het programma Podium Witteman. Hoog tijd voor een update van zijn latere orgelwerken en composities waarin dit instrument een belangrijke rol speelt. Inmiddels bestaat zijn oeuvre uit ca. 300 composities. Daan Manneke behoort inmiddels tot één der meest geziene componisten die Nederland kent.
Lees het hele artikel
Stacks Image 94
Stacks Image 96

Mei 2020: 'Daan Manneke, 'Kapelmeester van de ruimte' - De Orgelvriend

Interview - Lex Gunnink
De tachtigste verjaardag van Daan Manneke in november jl. was voor de redactie aanleiding deze nestor van het componeren voor orgel te vragen voor een interview. Manneke reageerde hierop onmiddellijk heel enthousiast; echter, het vinden van een geschikt tijdstip bleek nog een hele opgave. Want rondom zijn verjaardag was Daan Manneke het epicentrum van tal van activiteiten, waaronder uiteraard de nodige concerten.

Uiteindelijk spreken we elkaar enkele maanden later; op verzoek van Daan Manneke vindt het interview telefonisch plaats. Dat blijkt geen beletsel te zijn om tijdens ons gesprek ‘de diepte in te gaan’; integendeel zelfs. Na afloop trekken we de stoute schoenen aan en vragen we of hij ook een muziekbijlage voor ons blad wil schrijven.
Met gepaste trots verwijzen we naar het resultaat, de muziekbijlage in dit nummer: het is de nieuwste orgelcompositie van Daan Manneke!
Lees het hele artikel
Stacks Image 98
Stacks Image 100

Mei 2020: 'O Nostre Dieu et Seigneur amiable Manneke & Budding' - De Orgelvriend

Cd-Recensie - Lex Gunnink
Daan Manneke is als componist van orgelwerken in een fase gekomen waarin hij terugkeert naar zijn ‘muzikale dna’: het Geneefse Psalter. In het interview elders in dit nummer vertelt hij hoe groot en allesbepalend voor zijn verdere muzikale ontwikkeling de kennismaking met de melodieën én de teksten van dit Psalter zijn geweest.
Met het afscheid nemen van het geloof nam Manneke ook lange tijd afscheid van dit Psalter als bron voor zijn composities. Werd hier met het badwater ook het kind weggegooid? Je zou kunnen zeggen van wel, want na woeste en grensverleggende werken als Pneoo en Organum keert Manneke terug naar zijn bron, de psalmen.
Lees het hele artikel
Stacks Image 115

19 januari 2020: 'Zie je wel, fictie is gewoon veel eerlijker - Grote Archipel' - Trouw

Schrijverscolumn - Franca Treur
”Ik werk aan een verhaal om voor te dragen bij pianomuziek van componist Daan Manneke. ‘Grote Archipel’, heet zijn zesdelige stuk, naar de zes Zeeuwse (voormalige) eilanden. Het wordt binnenkort uitgevoerd in Breda, ter ere van Manneke’s tachtigste verjaardag. Hij hoopte dat ik iets zou schrijven over de Watersnoodramp. Dat ben ik nu aan het doen."
Lees het hele artikel