Daan Manneke

Kapelmeester van de ruimteruimten van ruimten
ruimten van ruime tijden
laat ons ver en langzaam zijn

J.C. van Schagen, 1891-1985


Recensies

2016

22 februari 2016: 'Wereldpremière Aube, Symphonies pour quatre choeurs et orgue' - Trouw, NRC, Volkskrant

Peter van der Lint, Floris Don, Frist van der Waa
Stacks Image 211
Stacks Image 213
Stacks Image 215

22 februari 2016: 'ZED houdt Zeeuwse componisten levend' - PZC

Recensie - Jeanette Vergouwen
Stacks Image 234

21 januari 2016: 'Tombeau, Muziek van Daan Manneke' - Reformatorisch Dagblad

Piet den Uil
"Daan Manneke (1939) is een veelzijdig componist. Hij schrijft abstracte sfeerstemmingen in modern idioom. De cd ”Tombeau” bevat vocaal en instrumentaal werk.

Helaas zit het schijfje slechts in een simpel hoesje met aan de binnenkant informatie over Mannekes visie op componeren. Mijns inziens is het geen juiste keuze om de luisteraar internet op te sturen voor de (buitenlandse) teksten –die zijn toch een compositiebron?– en voor informatie over uitvoerenden.

In muzikaal opzicht mag men er evenwel voor gaan zitten! Ga er maar aan staan: dissonanten zuiver zingen, zeer lange noten op ademsteun houden, egaliteit beheersen, frequente maatwisselingen in de tijd plaatsen, twaalfstemmig zingen, vreemde talen perfect uitspreken. Van beroepszangers mag je dat verwachten. Dat zijn de uitvoerenden niet. Duidelijk geschoolde, dat wel.

”Kleine Archipel” voor gelijke stemmen (maar meerstemmig) is onder anderen opgedragen aan de uitvoerenden, The Leiden Choristers en dirigente Elisabeth Blom naar aanleiding van het winnen van het Koorfestival 2012. Voor wie in deze tijd tieners met dit pittige genre kan motiveren tot zo’n hoog niveau van verklanking, mag het petje wel af!

Drie psalmen en het Psalmenrequiem (dat kan dus ook!) voor koor en harp –een verademing– komen voor rekening van kamerkoor Fiori Musicali van Sietse van Wijgerden. Hun kwaliteit is meteen hoorbaar. Op alle aspecten die er bij koorzang toe doen. Klasse.

Deze cd zal voor de doorsneeliefhebber van (geestelijke) klassieke muziek niet meteen toegankelijk zijn. Maar voor zoekers is het zonder meer goud."

Bestellen via: Margriet Roos
Stacks Image 198