Daan Manneke

Kapelmeester van de ruimteruimten van ruimten
ruimten van ruime tijden
laat ons ver en langzaam zijn

J.C. van Schagen, 1891-1985


Recensies

2019

19 december 2019: 'Brabants beste cultuur van het jaar 2019' - BN De Stem

Rob Schoonen, Thomas Snoeijs, Gerrit van den Hoven (mmv Thijs Bonger)
”Op plek 4: Daan Manneke 80, diverse concerten rondom de verjaardag van de Bredase Componist"
Lees de volledige recensie
Stacks Image 183

13 december 2019: 'Een majestueuze cyclus, op de goede manier geheimzinnig Daan Manneke - Grote Archipel' - Trouw

CD - Peter van der Lint
”De feestelijkheden rondom de 80ste verjaardag van Daan Manneke, een van Nederlands meest productieve componisten, liggen net achter ons. Maar er is een mooi toetje gekomen in de vorm van een opname van zijn indrukwekkende pianocyclus 'Grote Archipel'. …..Fantastische en intrigerende muziek die je meteen weer wilt beluisteren."
Lees de volledige recensie
Stacks Image 141

28 november 2019: 'Daan Manneke - Grote Archipel' - NRC

CD - Joep Stapel
”De bezwerende, grillige eilanden van Manneke. Begin deze maand werd zelfverklaard 'kapelmeester van de ruimte' Daan Manneke 80 jaar. Dat wordt onder meer gevierd met deze live-opname van zijn recente pianocyclus Grote Archipel, een 'hommage aan Zeeland', opgedragen aan en uitgevoerd door maar liefst zes geweldige pianisten met wie Manneke een nauwe band heeft. Het is een bezwerend en grillig stuk waarnaar je kunt blijven luisteren.…."

Correctie: in het artikel wordt ten onrechte geschreven dat 'Kapelmeester van de ruimte' "zelfverklaard" is.
Deze benaming werd echter gemaakt door de [overleden] musicoloog Gerhard Wielakker (1942-2008).
Lees het hele artikel
Stacks Image 181

22 november 2019: 'Daan Manneke - Grote Archipel' - Volkskrant

CD - FvdW
”In het kielzog van Daan Mannekes 80ste verjaardag, is zijn pianocyclus Grote Archipel op cd verschenen. Het is een live-opname waaraan alle zes uitnemende pianisten deelnamen voor wie Manneke de verschillende delen van het werk schreef. ...."
Lees het hele artikel
Stacks Image 145

11 november 2019: 'In de stiltes zinderen de samenklanken na Daan Manneke - Grote Archipel' - PZC

Jeanette Vergouwen
”De 80-jarige Daan Manneke, nationaal geroemd componist met Zeeuwse wortels, werd in Middelburg gehuldigd met een speciaal concert, verzorgd door ze toppianisten. Volgens het levensmotto van Daan Manneke, 'ruimte', kregen de pianisten de volledige vrijheid en ruimte voor de pauze. Gespeeld werden werken van componisten die Manneke bewondert en die hem hebben geïnspireerd. de sfeer was vanaf de eerste minuut speciaal. Het publiek was muisstil en genoot van de voordrachten …Na de pauze werd zonder onderbreking het magnum opus van Manneke gespeeld: De Grote Archipel, waarin de Zeeuwse eilanden muzikaal worden uitgebeeld….."
Lees het hele artikel
Stacks Image 150

November 2019: 'Manneke - Grote Archipel' - GA KZ

CD - Gerard Scheltens
”…Quasiprogrammatische titels als quasi tuna Fantasia, The Passing of Time, Nightmusic, Canto alla Ballata tippen de sfeer aan van deze zowel ruimtelijke als introspectieve muziek, die zich onontkoombaar en vanzelfsprekend in je hoofd nestelt zonder zich op te dringen. ...."
Lees het hele artikel
Stacks Image 152

6 september 2019: 'Aart Bergwerff - 50 Golden Years' - De Nieuwe Koers

CD - Hanna Blom-Yoo
”...met Daan Manneke (1939) heeft Bergwerff gemeen dat hij de zilveren medaille van de Société Académique 'Arts, Sciences et Lettres' ontving vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. De stukken van Manneke refereren aan de orgelregisters die gebruikt worden ('Basse de trompette' en 'Récit de Cromorne'), maar zijn ook een muzikale karakteristiek, geheel volgens de Franse traditie. ...."
Lees het hele artikel
Stacks Image 173

9 mei 2019: 'Queen of the Secret Garden: componist Daan Manneke' - Villa Augustus

”...Daan Manneke is componist, organist en dirigent en oprichter van het kamerkoor Cappella Breda. In al die hoedanigheden wordt hij gerekend tot de grootste hedendaagse musici die ons land rijk is.  Zijn roem reikt bovendien tot over onze grenzen. In 2018 ontving hij in Parijs de medaille d'argent voor zijn verdiensten voor de Franse muziek en cultuur. Sinds deze maand kan hij zich daarnaast ook Queen of the Secret Garden noemen. ...."
Lees het hele artikel